středa 1. ledna 2014

Tma

AUTOR: Ondřej Neff
NAKLADATELSTVÍ: Millenium Publishing
ROK: 1998
POČET STRAN: 264
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:





Anotace
Jednoho jarního pátečního odpoledne r.1998 nastává celosvětová katastrofa, absolutní konec elektrické energie. Autor domýšlí do detailů, co taková situace dokáže udělat s Prahou, českým prostředím i českou vládnoucí elitou. Elektrické zdroje jsou neobnovitelné a zhrouceného života se naplno ujímá podsvětí. Hlavní hrdina, mladý muž Honza Kryl, musí nasadit všechny své síly, aby uhájil život svůj a svých blízkých. Ujímá se opuštěné dívenky s Downovým syndromem, aby brzy celý svět poznal, že právě v těchto dětech je ukryt klíč k řešení celé katastrofické situace.

Něco málo o ději
17. dubna 1998 v patnáct hodin šestnáct minut dvaadvacet vteřin přestala na celém světě fungovat elektřina a nastala elektrická smrt. V tuto chvíli si však ještě nikdo neuvědomuje, že je to konec. Každý nadává, že za to může vláda, která není schopná výpadek elektřiny opravit, protože je začátek víkendu. Když přijde pondělí a elektřina stále nefunguje, začíná panika.

Honza Kryl je inženýr, sebevědomý mladý muž. Elektrická smrt ho zastihla v momentě, kdy si opravoval kolo. Když zjistil, co se děje, rozjel se na něm za svou přítelkyní Markétou, aby ji odvedl do bezpečí bytu. Ta se mu však vysmála a Honza od ní odchází.

Každý se snaží přežít na vlastní pěst. Markéta odjíždí do zdánlivého bezpečí do Krásné Lípy a Honza, protože má o ní strach, se vydává za ní spolu s dívenkou Katkou, která trpí Downovým syndromem. A právě v těchto dětech je ukryto řešení pro nastalou situaci.

Hodnocení
Ještě pořád teď hledám slova, kterými bych ohodnotila tuto knihu. Apokalyptický román nás zavádí přímo do České republiky. V pátek 17. dubna 1998 vypadla elektřina. Docela běžná věc, řeknete si, ale zvláštní na tom bylo to, že přestaly fungovat baterie v autech, zastavily se hodinky. Nastala elektrická smrt.

V tu chvíli se staly smrtelné tramvajové nehody, letecká neštěstí, umírají lidé na operačních sálech. A nejen to, začal boj o přežití - lidé začali rabovat a brát konzervy jídel, pití, žádná technika je nezajímala, protože byla k ničemu. Během pár hodin se muselo vyřešit, kam a jakým způsobem pohřbít mrtvé. Všichni ale tajně doufají, že se situace během víkendu stabilizuje a elektřina v pondělí půjde. Jenže nastalo pondělí a situace se ještě více zhoršila. Vláda České republiky se zhroutila a moc převzala mafie a zločinecké organizace. Stát je rozdělen do různých oblastí, které jsou chráněny lidmi vycvičenými na ochranu.

Vystupují zde známá jména českých politiků jako je Klaus, Havel, Macek, Zeman nebo i Lucie Bílá a některé z nich čeká hodně drsný osud. Všichni politikové dali hlavy dohromady, aby vymysleli nějaké řešení, ale byli bezmocní oproti lidem z podsvětí. Největší moc získal Jindra Hřivnáč, opilec, flákač a pedofil, který se během elektrické smrti z nicky dostal až na vrchol slávy

A právě on, prznitel dětí, má dceru Katku postiženou Downovým syndromem. Té se podaří otci uniknout a dostane se do bezpečí k mladému inženýrovi Honzovi Krylovi, který se o ni postará. Honza Kryl mi byl sympatický, trochu jsem s ním však nesouhlasila s jeho postojem vůči ženám.

Katka jako kličový bod se v příběhu ke slovu dostala až téměř na samotný závěr a věřte, že vás právě závěr velmi překvapí. Některé příjemně, někteří budou zklamáni. Já byla tak na půl. Závěr mi přišel trochu nereálný a naivní, očekávala jsem úplně něco jiného.

První část knihy byla naprosto fantastická - Neff detailně popsal všechny důsledky konce elektřiny - od smrti lidí, jejich pohřbívání až po přežívání jako ve středověkých podmínkách. Druhá část se mi až tak moc nelíbila, připadlo mi jako by děj ustrnul a neposouval se dál. Už jednou jsem zmínila, že z konce jsem byla rozpačitá. A právě z toho důvodu dávám o hvězdičku méně.

Ondřej Neff v roce 2003 napsal pokračování tmy. Jmenuje se Tma 2.0. Autor přepsal celou druhou část a dal Katce velkou přednost, protože v této knize tak nějak ustoupila do pozadí, ale v knize, kterou napsal o pět let později, sehraje Katka velmi důležitou roli.

Kdo má rád sci-fi, Tmu si přečtěte a zkuste popřemýšlet, jak by se zachoval český člověk, kdyby opravdu přišel o základní technické vybavení.

O autorovi
Ondřej Neff je český spisovatel science fiction a novinář, vydavatel internetových deníků Neviditelný pes (založen na jaře 1996, od podzimu 2005 součástí webu Lidovky.cz) a DigiNeff (o digitálním fotografování, 1999). Napsal řadu knih na téma scifi, převyprávěl řadu knih Julesa Verna, napsal také několik rozhlasových her.




Úvaha 
Představte si, že jedete jako každý den z práce autem a najednou motor zhasne. Sedíte, otáčíte klíčkem v zapalování a čekáte, až to zase zarachotí a vy nastartujete. A ono nic. Všimnete si, že nejste jediní, komu se to přihodilo. Sedíte v autě několik hodin, možná se rozhodnete v autě přespat, aby ho někdo nevykradl.

O pár dní později vám bude srdečně jedno, jestli auto pojede nebo ne. Budete mít rozhodně jiné starosti - vaší jedinou starostí bude jak přežít, protože elektřina prostě dál nefunguje. Nebude jídlo, nebude voda, začne boj o každou konzervu a o každou láhev pitné vody. Pokud se nestanete součástí nějaké komunity, brzy vás čeká smrt.

Budete se muset zabývat otázkou, co bude dál? Jak bude pokračovat život bez elektřiny, která vás obklopuje téměř všude? Jak se vyřeší doprava? Co zdravotní péče, operace? Postupem času se budete muset vypořádat s nemocemi jako je cholera, tyfus a jim podobné a bude následovat další vlna umírání, která může kdykoliv postihnout i vás.

Upřímně, představit si tuto situaci moc neumím, protože jsme na elektřinu a její fungování zvyklí a bereme ji jako součást všedního dne už od poloviny 19. století. Ale lidé před objevením elektřiny žili také a šlo to. Jde to i lidem, kde elektřina ještě nedorazila, např. kmenům v divokém pralese. Tak proč by to nešlo i nám?

Pokud by k tomu došlo, obávám se, že do jisté míry nastane situace popsaná ve Tmě. Moc převezme podsvětí a teroristi, vláda a prostý lid se stanou bezmocní, pokud nebude následovat účinný vojenský zásah. Docela mně běhá mráz po zádech, kdyby k něčemu podobnému mělo dojít.

Ale možná by český národ nedopadl tak špatně, možná by se stmelil a fungoval by úplně normálně jen s určitým omezením. Doprava by se postupně vrátila na koleje pomocí parních lokomotiv, oprášily by se staré povozy s koňmi, možná by lidé byli více ukáznění a nedošlo by k žádným násilnostem ani rabování, možná by nás situace všechny stmelila a kdoví, třeba by pomohl i svatý Václav, který se svým vojskem spí v hoře Blaníku. Avšak jsou to jen samá kdyby a možná.

1 komentář: