sobota 12. října 2013

Dívka, která sahala po hvězdách

AUTOR: Sarah Addison Allenová
ORIGINÁL: The Girl Who Chased the Moon (2010, Bantam Books, New York)
PŘEKLAD: Kateřina Stárková
NAKLADATELSTVÍ: Ikar
ROK: 2013
POČET STRAN: 206
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace:
Emily Benedictová přijíždí do pitoreskního jižanského městečka Mullaby v Jižní Karolíně v naději, že se dozví víc o životě své matky, obklopeném mnoha hádankami. Ale od chvíle, kdy dívka vstoupí do domu, kde její matka vyrůstala a kde žije její podivuhodný samotářský dědeček, jehož zatím nikdy nepotkala, nestačí se divit. Ostatně celé Mullaby, kde existují rodinná tajemství, za nimiž stojí snad jen kouzla, je poněkud zvláštní místo. Jak jinak si vysvětlit, že zde žije muž tak vysoký, že dohlédne za obzor. A to je jen začátek…

Něco málo o ději
Mullaby je zvláštní místo, kde se dějí podivné věci. Objevují se zde tajemná světélka a žije zde hodný obr. 

A právě k němu přijíždí sedmnáctiletá Emily. Obr Vance je její dědeček a ona se k němu vrací po smrti své matky. Jenže její příchod do Mullaby není vůbec vítán - její matka totiž nebyla vůbec taková jakou si ji Emily pamatuje. Obyvatelé Mullaby se tak na Emily dívají skrz prsty. Naštěstí je tu i Win, ke kterému má podivuhodné pouto, a Julia.

Julia se do Mullaby vrátila po smrti svého otce, aby zaplatila dluhy, které po něm zbyly. Rozhodla se, že tady zůstane dva roky, dá do pořádku otcovu restauraci, zaplatí dluhy a vrátí se zpět do Baltimoru, kde si otevře cukrárnu.  Jenže to by nesměl existovat Sawyer, její první láska ze střední školy...

Hodnocení
Mullaby je malé kouzelné městečko v Severní Karolíně, které má několik vzácností - objevují se zde záhadná světélka, žije tady obr Vance, který je tak vysoký, že vidí až do zítřka a v jeho domě jsou tapety, které se samy od sebe mění podle nálady, kterou zrovna máte.

Tohle všechno musí zjistit Vanceova vnučka Emily, která se stěhuje k dědečkovi. Vůbec netuší, že se tady dějí velmi podivné věci a už vůbec nemá ponětí o tom, proč se s ní lidé nebaví a trousí nelichotivé poznámky. Aby se tady Emily necítila sama, stojí jí po boku Win. Trochu zvláštní kluk (ale co v tomhle městečku není zvláštní?) s dobrým srdcem. Snaží se jí chránit a pomáhá jí se zařadit mezi obyvatele Mullaby. Mezi nimi je však silné pouto, které je drží pohromadě, i když zrovna v tuto chvíli nejsou spolu.

Dalším příběhem je dojímavý příběh Julie. Vystupuje zde jako navrátivší se žena, je jí kolem pětatřiceti let. Nemá vyřešenou minulost a doufá, že z Mullaby odejde dřív než ji její minulost dostihne. Ta minulost se jmenuje Sawyer. Sawyer je její spolužák ze střední, do kterého byla zamilovaná, ale kvůli vážným důvodům se rozešli...Jenže cesty života jsou nevyzpytatelné a v malém městečku jsou tak úzké, že chtě nechtě se Julie musí se Sawyerem setkat a mezi nimi to pořádně jiskří.

"Jestli tě to zajímá, tak jsem přišel sám. Před chvílí jsem potkal Stellu, ale začínala kolem sebe mít příliš velkou společnost. Stella je tak trochu jako kometa, když prolétá kolem, přitahuje k sobě kosmické smetí."
Emily se znovu rozesmála, ale Julia byla zvědavější, než chtěla, a to od té doby, kdy se jí svěřil, že se se Stellou vyspal. Proto se zeptala: "A ty ses nechtěl stát součástí jejího ohonu?"
"Náhle mě přitáhlo jiné nebeské těleso," vysvětloval a podíval se jí do očí.

Oba příběhy byly krásné, dojemné a romantické. Víc se mi však líbil příběh Julie a Sawyera - jsou mi věkově mnohem blíže než Emily s Winem a také řešili závažnější problém.

Celá kniha vás chytne za srdce, pokud máte rádi romantiku, lásku a také jemné tajemno, kterým je celé Mullaby opředeno.

O autorce
Sarah Addison Allenová se narodila v Severní Karolíně. Studovala na Severokarolínské univerzitě v Asheville a studium ukončila bakalářskou zkouškou z literatury. Svou první knihu napsala v roce 2007. Jmenuje se Zahrada kouzel. V roce 2008 vydala knížku s názvem Cukrová královna. Pak následovala Dívka, která sahala po hvězdách, The Peach Keeper (2011) a na rok 2014 chystá knihu s názvem Lost Lake.

Obálky
Jedna kouzelnější než druhá. To bylo první, co mě napadlo při pohledu na krásné obálky.

   
                                               anglické obálky


   italská                              německá                         polská                             portugalská

Děkuji portálu Databáze knih a nakladatelství Ikar za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat