sobota 3. srpna 2013

Potápěč


AUTOR: Håkan Östlundh
ORIGINÁL: Dykaren (Månpocket, Švédsko, 2011)
PŘEKLAD: Tereza Dudková
NAKLADATELSTVÍ: Baronet
ROK: 2013
POČET STRAN: 440
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace:
Letošní léto bylo na Gotlandu takřka tropické. Neobvykle vysoké teploty přetrvávaly ještě téměř celé září. Čtyřiadvacetiletá Jenny Lundgrenová probděla už mnoho nocí, ne však kvůli dusivému horku. Mučily ji vzpomínky z dětství. Stále se opakující děsivé sny ji nakonec donutily k dramatickému rozhodnutí. Udá svého vlastního otce. Obviní ho z vraždy.

O týden později se v zatopeném vápencovém lomu na severu Gotlandu potápějí dva chlapci. To, co pod vodou uvidí, je k smrti vyděsí. Několik metrů pod hladinou se vznáší tělo mrtvého potápěče.

Tyto dvě události stojí na počátku nervy drásající cesty do minulosti. Oživí vzpomínky daleko hrůznější než ty, které Jenny na konci léta nedaly spát.

Něco málo o ději
Jenny Lundgrenová je čtyřiadvacetiletá studentka a rok ji už trápí vzpomínky na dobu, kdy jí bylo šest let. Neustále se jí zdá o tom, jak jeden muž zabíjí mladou dívku. Ten muž je její otec a Jenny se rozhodne k důležitému kroku - udá ho na policii.

O týden později je v zatopeném lomu na Gotlandu nalezen mrtvý potápěč. Nejdříve se zdá, že si smrt zavinil sám, ale důkladná pitva prokázala, že byl zavražděn.

Oba případy dostal na starost komisař Fredrik Broman, který se na Gotland přestěhoval minulý rok. Kromě těchto případů musí řešit i manželskou krizi, která ho a Ninni pozvolna zasáhla.

Hodnocení
S Fredrikem Bromanem jste se již mohli setkat v knize Zápach odlivu. Knihu jsem sice nečetla, ale v Potápěči byly zmínky o minulém případu, které zasáhly i jeho ženu Ninni a odtud pramení jejich problémy.

Jednou z důležitých postav je Jenny, lehce labilní mladá žena, kterou mučí děsivé vzpomínky. Tyto vzpomínky jsou pro Jenny deprimujicí - v jejích snech vystupuje její otec jako vrah. A Jenny udělala závažný krok - udala svého otce na policii. Začíná vyšetřování, které má za úkol odhalit, co se vlastně před osmnácti lety ve Francii stalo.

Druhým případem, který Fredrik dostane na starost, je hodně podivná smrt potápěče v zaplaveném lomu. Jedná se o Sörena Myrmana, profesionálního potápěče, takže nikým nezaviněná smrt brzy vezme za své. Kdo bych ale chtěl Myrmana zabít, když neměl žádné nepřátele? Pátrání však odhalí nečekané věci.

Tyto dva případy jdou hluboko do minulosti a vyšetřovatelé to opravdu nemají lehké, zvlášť když musí prošetřit každou drobnost a nesrovnalost. Tak jak to bývá většinou v každém krimi románu.

Celý příběh je rozdělen do tří dílů - případ Jenny, případ Potápěč a Fredrikovy vlastní problémy - a líbilo se mi, že každý měl vyčleněný svůj prostor a každému se Östlundh věnoval stejně.

Kniha není napínavá, je to spíše velmi čtivý popis děje. Autor v tomto opravdu vyniká a při jeho popisu opravdu cítíte, jaká je venku pravá gotlandská zima a neproniknutelná tma a do očí vám budou problikávat světla majáku. To všechno budete vnímat jako součást svého já. I přesto, že o napětí je tady nouze a jedná se spíše o psychologii, není to až tak oddechová četba, jak by se mohlo zdát.

Pokud máte rádi příběhy, které jsou spíše k pochopení lidského myšlení, je to kniha právě pro vás a věřte, že se nudit nebudete.

O autorovi
Håkan Östlundh (1962) vystudoval politologii, už od mládí však snil o tom stát se spisovatelem. Začínal jako novinář, později se stal scénáristou. Díky úspěchu jeho detektivních románů o gotlandském kriminalistovi Fredriku Bromanovi se však dnes zařadil mezi deset nejčtenějších švédských autorů detektivek, jehož knihy jsou vydávány i v USA a mnoha zemích Evropy. S rodinou žije střídavě ve Stockholmu a na Gotlandu, kde tráví celé léto.
Zdroj: baronet

Obálky
Tentokrát vám nabídnu ke srovnání jen jednu knihu a to holandskou. Víc se mi však líbí ta naše česká (Baronet se nechal inspirovat originální švédskou obálkou).

Děkuji portálu Severské detektivky a nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat