čtvrtek 8. srpna 2013

Komisař Vrťapka a tajemství mahárádžova vejce

AUTOR: Petr Morkes
ILUSTRÁTOR: Petr Morkes
NAKLADATELSTVÍ: Morkes
ROK: 2013
POČET STRAN: 68
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace: 
Neohrožený komisař Vrťapka se vydává po stopě zločinu, který se stane přímo v zákulisí mezinárodní soutěže kouzelníků!
Do Psí Lhoty přijíždějí fakíři, břichomluvci, hadí ženy, sloní muži, polykači mečů a zázrační počtáři z celého světa, aby soutěžili o vzácné mahárádžovo vejce.

Něco málo o ději
Komisař Vrťapka si může oddechnout. Jeho dva odvěcí nepřátelé - Hejsek Rejsek a Zlokrt - jsou pečlivě zavření za mřížemi. A protože se ve Psí Lhotě bude pořádat finále mezinárodní soutěže kouzelníků, rozhodl se, že se tam zajde podívat a už se moc těšil.

Celá Psí Lhota se shromáždila na nádraží a čekala na vlak, který měl přivézt všechny kouzelníky. Mezi nimi byla i favorizovaná skupina Tros Chameleonos. Ve vlaku také byla i hlavní cena - maharádžovo zlaté vejce. Ale pozor, komisař Vrťapka se dozvídá, že toto vejce chtěl někdo ukrást. I přesto, že vejce bylo střežené, někdo ho stejně ukradl. Podaří se Vrťapkovi vypátrat zloděje?

Hodnocení
Komisař Vrťapka je ostřílený detektiv a má za sebou několik zdárně vyřešených případů. Tento úkol však bude velmi obtížný, ale má k ruce své dva pomocníky - kočičí kamarádku Hermínu a bratrance Čendu, kteří mu s pátráním po zmizelém zlatém vejci pomohou.

Dalšími  postavami jsou kromě trojice vyšetřovatelů i skupina chameleonů - Pepe, Pablo a Pedro, z nichž poslední dva jsou pořádní vykukové. A nakonec jsou tu dva zločinci za mřížemi Zlokrt a Hejsek Rejsek. Podezřelí jsou všichni, ale kdo opravdu zlaté maharádžovo vejce ukradl?

Příběh je psán svižným stylem, takže se nenadějete a máte knihu přečtenou. A předpokládám, že ve čtení této knihy budete pokračovat i v momentě, kdy vaše děti budou spát.
Celé vyprávění má na starosti sám Vrťapka, takže spolu s ním vám nic neunikne a budete svědky toho, jak zdárně případ vyřeší.

Knihu ilustroval sám autor. Kreslené postavičky se opravdu vydařily, zvlášť zločinec Zlokrt, který se u nás stal velmi oblíbeným a my jsme přetáčely stránky dopředu jen proto, abychom ho mohly vidět. No, řekněte sami, není to krasavec?

Vrťapkovy případy jsou vhodné pro děti jak předškolního věku, tak i pro menší děti i začínající čtenáře, protože příběh se opravdu dobře četl a je snadno pochopitelný.

O autorovi
Petr Morkes je český ilustrátor, komiksový kreslíř, spisovatel a tvůrce animovaných postav. Je osobitým autorem knih pro děti, který má schopnost vyprávět příběhy plné humoru, nadsázky a hravosti. Jeho postavy a příběhy jsou dobrodružné, ale také mile poťouchlé, což oceňují nejen děti, ale také dospělí.
Zdroj: vrťapka.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat