středa 28. srpna 2013

Kočka Sára a její přátelé

AUTOR: Naďa Kučerová
ILUSTRÁTOR: Lucie Dvořáková
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
EDICE: Druhé čtení
ROK: 2010
POČET STRAN: 106
ZDROJ: knihovna
HODNOCENÍ:




Anotace:
Příběh Sáry začíná ve chvíli, kdy ji odvedou od maminky a sourozenců a dostane se do nové rodiny. Co asi cítí, jak si zvyká v novém domově, kde a jak poznává nové kamarády? v knížce o zvířátkách nechybí dobrodružství a napětí a vše dobře, dopadne, protože přátelství je zdatný pomocník.

Něco málo o ději
Kočička Sára je malé bílé koťátko, které bydlí u hodné holčičky Katky a jejího tatínka. Stýská se jí ale po mamince a bráškách, které musela opustit. Sára se cítí sama, ale brzy si našla kamaráda kosa. Poté, co si zvykla na nový domov i na kamaráda kosáka, Katka jí přivedla kocoura, který se jmenoval Oskar. Zpočátku kolem sebe opatrně chodili, ale nakonec se spolu skamarádili a stali se velkými přáteli.

Jenže...jenže o Silvestru, kdy noční oblohu začaly osvětlovat ohňostroje, se Sára toho všeho hluku polekala a utekla pryč. Sára se ztratila, ale naštěstí se dostala do útulku. Tam ale nebyla dlouho, protože si ji vyhlédla jedna holčička a vzala si ji k sobě. Jenže Sáře se stýskalo po Oskarovi, kosákovi i Katce, a jednou v nestřežené chvíli uteče a chce se vrátit domů.

Ale i Oskarovi se stýskalo, ztratil svou malou sestřičku Sáru. Jednoho dne se i s kosákem vydal Sáru najít, ale aby v tom nebyli tak úplně sami, pomáhají jim všechna zvířátka, kterou cestou potkají.

Co myslíte, podaří se Oskarovi Sáru najít?

Hodnocení
Ani bych nevěřila, jak mě tahle knížečka pro malé čtenáře chytne za srdce. Autorka v příběhu použila velmi silnou zbraň - pevné přátelství a někteří lidé by si měli vzít příklad z toho, co všechno se dá podniknout pro záchranu jedné malé kočičky a kdo všechno je ochotný pomáhat. Byl to velmi krásný námět, který se autorce moc povedl.

Dobrodružný příběh malé Sáry a jejího kamaráda Oskara je psán čtivým stylem, děj je plný akce na každé stránce. Věty jsou jednoduché a srozumitelné tak, aby je malí čtenáři snadno pochopili.

Navíc je kniha doplněna krásnými obrázky od Lucie Dvořákové.

Kniha je rozdělena do kratších kapitol tak, aby se začínající čtenář neunavil a neztratil přehled. Některé kapitoly na sebe navazovaly, některé měly uzavřený konec.

Příběh o Sáře se četl velmi dobře a občas jsem si říkala, že si ji po čtení dětem dočtu během večera sama a v duchu jsem Oskarovi i Sáře držela pěsti, aby to všechno dobře dopadlo.  

Žádné komentáře:

Okomentovat