sobota 9. března 2013

RC - Paladinovo proroctví: Probuzení

AUTOR: Mark Frost
ORIGINÁL: The Paladin Prophecy: Awakening (2012, Random House Childrens Publisher)
PŘEKLAD: Jan Kozák
NAKLADATELSTVÍ: JOTA
ROK: 2013
POČET STRAN: 400
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:


Anotace od vydavatele:
Patnáctiletý Will West žije podivný život, stěhuje se z místa na místo a netuší proč. Rodiče po něm chtějí, aby ve škole nevybočoval z průměru, a také v běžeckém družstvu by neměl moc vynikat. Jenže potom se Will zapomene a při celostátním inteligenčním testu získá nejvyšší počet bodů v historii.

Uchází se o něj exkluzivní gymnázium, Centrum integrovaného studia, a sledují ho podezřelí muži v černých autech. Když najednou přijde o rodiče, musí do nové školy uprchnout, aby si zachránil holý život. Tam postupně zjišťuje, že není jako ostatní – takové fyzické a mentální schopnosti by prostě člověk neměl mít. Iluze bezpečí velmi rychle pomine. Will se opět stává středem zájmu – ale koho vlastně? Kdo jsou jeho nepřátelé a co od něj vůbec chtějí? Postupně vychází najevo, že uvízl v boji mezi titánskými silami, který zuří celá tisíciletí.

Mark Frost je kromě scénáristy také spisovatel, který píše především knihy pro dospělé. Tato kniha je však určena mládeži, ale dle mého názoru si ji může přečíst každý, kdo má rád tajemno a fantasy knihy.

Will West je obyčejný patnáctiletý kluk, který je na první pohled stejný jako jeho vrstevníci. Ale je tu něco, co mu nedá spát: Proč se pořád s rodiči stěhuje z místa na místo? Proč umí tak rychle běhat? Proč umí své myšlenky podsouvat druhým lidem? Proč se nesmí příliš lišit od ostatních dětí?

Na poslední škole, kterou navštěvuje, se konal celostátní inteligenční test a on v něm získal největší počet bodů v historii. Na základě tohoto testu je přijat na exkluzivní soukromou školu, která se jmenuje Centrum integrovaného studia ve Visconsinu. Will tuší, že z této zprávy rodiče nebudou mít vůbec radost, ale reakce jeho matky ho překvapila - je úplně nadšená. Willovi se to moc nezdá a pořád má vtíravý pocit, že se s jeho mámou něco stalo. A pak spatří její oči, které byly naprosto cizí, a že je nějak vyměněná. Will dostane strach o svého otce - co když je jiný i on? Když se otec vrací domů s neznámými muži v černých čepicích, pozná, že je to zatím on. Ale na jak dlouho?

Will na nic nečeká a utíká z domu. Jeho cílem se stává prestižní Centrum. V letadle ho však čeká velká nepříjemnost – do letadla se dostanou podivné nestvůry, které chtějí, aby letadlo spadlo. Ale je tu Willův strážný anděl Dave, který příšery zlikviduje.

V Centru je příjemně přivítán ředitelem školy doktorem Rourkem. Will dostane k ruce dívku Brooke, která ho má kampusem provést. Will musí odevzdat všechny svoje elektronické věci a pak je zaveden do pokoje, kde bude bydlet s dalšími čtyřmi dětmi – Ajayem, Nickem, Elis i Brooke. A Will má konečně pocit, že někde patří, že má konečně přátele a nemusí předstírat, že je někdo jiný. Tento pocit však netrvá dlouho. Na škole má totiž i své nepřátele v podobě dvou starších studentů – Lylea a Todda. Jenže vše není tak hrozné, jak to vypadá. Je to ještě mnohem horší.

Will musí vypátrat, kdo ho chce zabít. Na své dobrodružné cestě za pravdou zjišťuje různé skutečnosti, které mu odhalují, kdo vlastně je on sám...

Celý příběh je protkán pravidly Willova otce, které vždy platí se stoprocentní jistotou a Will se jimi řídí, ať se děje, co se děje a to mu už několikrát zachránilo život.

V knize je také hodně vyspělých technologií, až nad tím rozum zůstává stát. Nejvíc se mi líbily školní tablety s dvojníky těch, co vlastní onen tablet a upřímně řečeno, chtěla bych jeden takový mít doma.

Kromě vyspělé technologie se zde setkáme s různými příšerami a nestvůrami, dozvíme se také, kdo je to paladin a v nekonečné řadě také to, jestli zvítězí dobro nad zlem.

Kniha se čte jedním dechem, navozuje tu správnou chuť napětí. Děj je plynulý, nezastavuje se a v momentě, kdy jsem si pomyslela, že by se už mohlo konečně něco stát, tak děj poskočil a další  slova zase oživla v nastávajícím dobrodružství.

Závěr příběhu je otevřený, některé moje otázky zůstaly nezodpovězeny, a proto se už moc těším na to, až si přečtu druhý díl.

Jediné, co se mi trochu nelíbilo, bylo to, že zde byl začleněn i tak trochu začínající vztah mezi Willem a Brooke ke konci příběhu. Podle mě je to dobrodružná fantasy kniha a tohle by tam asi být nemělo. Nicméně moje hodnocení je maximum hvězdiček - za napětí, za příběh, za tajemnou obálku a také za Willa a jeho přátele.

Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář: