pátek 29. března 2013

Chuť na hřích

AUTOR: Veronika Černucká
NAKLADATELSTVÍ: MOBA
ROK: 2013
POČET STRAN: 222
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace od vydavatele:
Proč lidé vraždí? Někdo se chce zbavit manželky, někdo touží zdědit zámek a šlechtický titul a jiný musí pomstít křivdu starou desítky let. Masový vrah zakládá sbírku lidských duší, sadistický pedofil má nutkavou potřebu ubližovat a nájemní zabijáci dělají jen svou práci. Někdo potřebuje získat novou totožnost a někdo má jen chuť zkusit si, jaké to je. Žádné pravidlo neexistuje a vraždit může kdokoliv. Dámy v letech, ctihodní právníci, zámožní podnikatelé i policisté...


Motto:
Spravedlnost je dáma, která má zavázané oči a zlomyslný úsměv. Moc dobře totiž ví, že šťastné konce bývají jen v pohádkách.

Jednoduše řečeno: spravedlnost je slepá. 

Ale ne všechny povídky jsou takové a nemyslím si, že by spravedlnost byla až tak slepá a nespravedlivá. Většinou se tyto povídky řídí spíše heslem: na každého jednou dojde.

Hrdinové postav jsou lidé, kteří se k vraždě dopracovávají buď dlouhodobě nebo je to neplánovaná záležitost. Někdy je vrah jen oběť náhody, jindy je vrah hodně brutální a libuje si v zabíjení. Oběť si někdy vraždu "zaslouží", jindy zase oběť nemá žádné tušení, že se něco děje.

První a závěrečná část knihy je psána v takové lehčí formě, kdy jsem se při pointě musela i zasmát nad tím, jak byl vrah potrestán.

V polovině knihy se však styl mění a mně tak kniha přinesla velké překvapení. Zvlášť tři povídky: Bestie od Měsíčního jezera, Cínový vojáček a Smlouva s Ďáblem.

Nejvíc však na mě zapůsobila prvně zmiňovaná povídka Bestie od Měsíčního jezera. Všechny povídky mají překvapivý závěr, tento však mě nejvíce zaujal a já jsem si říkala, dobře mu tak, protože si to zasloužil.

BESTIE OD MĚSÍČNÍHO JEZERA
Příběh začíná v jedné rakouské nemocnici, kde na jednotce intenzivní péče leží dívenka Elizabeth s těžkými zraněními. Ty ji způsobil muž, který si nechá říkat Bestie od Měsíčního jezera. Má na svědomí další dvě napadení a znásilnění, ale tyto ženy přežily. Elizabeth, které její maminka říká Sissi, už takové štěstí neměla. V nemocnici na svá zranění umírá.

Její matka je nešťastná, lidé se jí vyhýbají, protože se s ní nechtějí setkat a mluvit o její bolesti. Jediný, kdo jí pomůže, je farář. Poruší zpovědní tajemství a dá ji adresu, na které by jí měli pomoci. Paní Hofbauerová se tedy rozjíždí na tuto adresu a myslí si, že se setká s nájemným vrahem, který by vypátral, kdo je to Bestie a nakonec Bestii zavraždil.

S kým se paní Hofbauerová setkala? A dostanou nakonec Bestii za mříže nebo Bestii na místě činu zavraždí?

To již nechám na čtenáři samotném, ať si povídku dočte sám. Určitě nebude zklamaný.


Děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat